Kan du simma? Bra! Det är en väldigt billig livförsäkring att ha i ryggen när man ska bada, vilket är precis vad man känner simkunnighet i Västervik – en stad helt omgiven av vatten.

Det A och O att vara trygg i vattnet och för att vara det så behöver du kunna simma, vilket många också tror och tycker att de kan. Men stämmer verkligen detta? Att du simmade 200 meter en gång i tiden säger ingenting om dina simkunskaper idag vilket är något badmästare i Västervik uppmärksammat. Under sommaren har man nämligen hållet simklasser både för barn och för vuxna, och intresset har varit stort.

Har du ingen egen pool, gå till simhallen ofta

Det bästa för att hålla sina simkunskaper intakta är att simma regelbundet och om du inte har en helt egen pool är det därför viktigt att ta sig iväg till simhallen då och då för att ta några simtag. I simhallen i Västervik rekommenderar man just detta och i en intervju med Västerviks Tidning säger man dock att många vuxna som inte är simkunniga drar sig från att anmäla sig till skolan. Men med det sagt berättar man även om hur det är många som kommer till dem bara för att göra sig bekväma i vattnet genom att stå och gå i bassängen – vilket är ett alldeles utmärkt första steg att ta mot att våga börja lära sig att simma. När man väl gjort det är det sedan viktigt att simma regelbundet som sagt och i de flesta simhallar finns alltid olika hjälpmedel att använda sig av såsom flytmattor och så kallade flexibeam ”korvar” som också hjälper dig hålla dig ovan vatten.

Något annat att hålla i bakhuvudet – att kunna simma är bra även om du själv inte tycker om att bada för om ett barn trillar i vatten är det livsviktigt att du kan hoppa i och rädda barnet om så skulle behövas.