När sommaren är på intågande är det dags att börja planera familjesemestern. Skippa den dyra utlandsresan och ta en bilsemester i Sverige istället. Det finns mängder med vackra platser att upptäcka och aktiviteter för alla i familjen. 

En bilsemester uppskattas av alla familjemedlemmar och är det bästa sättet att uppleva allt som vackra Sverige har att erbjuda. När du ska planera semestern är det några saker du behöver tänka på.

Bilen bör va i toppskick

bil familjFör att du och din familj ska kunna känna er säkra ute på vägarna är det viktigt att se över bilen så att den är i toppskick innan ni beger er iväg. Har du kvar dina vinterdäck på bilen behöver du byta till sommardäck. Efter den 31 mars är det dags att byta. Om det skulle bli ett snabbt väderomslag efter denna period och vinterväglaget skulle komma tillbaka så bör du antingen låta bilen stå eller byta tillbaka till vinterdäcken tillfälligt. Glöm inte bort att när du har bytt däck på bilen så ska du göra en så kallad efterdragning när du har kört fem till tio mil. Annars riskerar däcket att lossna. När du har koll på att däcken och bilen är toppform är det dags att planera resten av bilsemestern.

Färdrutt och reseschema

Fördelen med en bilsemester är att ni inte behöver ha en helt utstakad resa. Dock är det bra att ha bestämt en ungefärlig rutt innan ni åker. Du kan med fördel boka de platser där ni ska övernatta och sen låta dagen vara öppen för tolkning. Kör mot er övernattningsplats och stanna till på platser längs vägen som verkar vara intressanta. Ni kommer att upptäcka mycket nytt om Sverige som ni inte visste fanns.

Packa lagom

Nästa steg i planeringen är packning. Det viktigaste att tänka på här är att ni inte kan packa mer än vad som får plats i bilen. Därmed behöver ni packa relativt lätt. Bor ni på campingplatser finns det nästan alltid tvättmaskiner så att ni kan tvätta kläderna efter hand. Bor ni på hotell finns det ofta tvättjänster där ni kan lämna in tvätten. Därmed behöver ni inte packa så mycket.