Är det dags att fixa till köket? Här är det viktigt att planera inredningen noggrant för optimal trivsel. Läs vidare nedan för tips hur du kan gå tillväga!

Det gamla uttrycket ”köket är hemmets hjärta” stämmer fortfarande mycket bra in på verkligheten. Köket är en plats där det inte bara lagas och förvaras mat, utan också en plats där familj och vänner kan umgås med varandra över en fika eller middag. Eftersom det är en så pass central plats i bostaden är det förstås viktigt att köket inte enbart uppfyller sitt syfte, utan också blir till både ett mysigt och funktionellt utrymme där det är lätt att trivas. Hur fixar du då till ditt kök så att det blir till en trivsam plats?

Tänk enligt kökstriangeln

En viktig aspekt med ett kök är just en logisk placering enligt den så kallade kökstriangeln. Begreppet handlar om de tre punkterna kyl/frys, ugn och vask, som för bästa effektivitet bör placeras nära varandra. Du som rör dig i köket ska heller inte stöta på något hinder mellan dessa tre punkter för att konceptet ska fungera optimalt. Allra smidigast fungerar det med en kombinerad kyl och frys, som låter dig ha allt det du behöver inom räckhåll. Det här är förutsättningar som verkligen ger en bra start på ditt nya kök!

Smakfull renovering

Kök, liksom andra rum, varierar som bekant i storlek. Det här innebär att ytan bör planeras på ett bra sätt så att du får plats med allt som önskas. Ett mindre kök kan förstås innebära en större utmaning, men samtidigt kan du få en rejäl mysfaktor på en mindre yta med rätt strategi. Här är det dock viktigt att du tar noggranna mått för att säkerställa att det blir enligt plan. Välj exempelvis ett matbord som passar i rummet, så att det inte känns onödigt trångt från början. I mindre utrymmen kanske ett runt matbord passar bättre än ett fyrkantigt, beroende på design. Våga tänka nytt och utmana dina egna idéer!

Glöm heller inte bort att du ska ha en viss arbetsyta i ditt kök, så att du har utrymme att laga mat. Alla tillgängliga ytor bör med andra ord inte vara belamrade med redskap och prylar. Ge dig själv svängrum för trivselns skull.