Både barn och vuxna kan drabbas av vad som i dagligt tal kallas för ögoninflammation. Egentligen är det något som kallas för konjunktivit, en inflammation i ögats bindehinna. Det är vanligt att det drabbar barn, särskilt i samband med en förkylning.

Uppstår i samband med förkylning

En ögoninflammation uppstår vanligen i samband med en förkylning. Det är bakterien eller viruset som orsakar förkylningen som så småningom också orsakar en inflammation i ögat där ögat blir rött och irriterat. Ofta får ditt barn en skavande känsla och gnuggar sig ofta i ögonen. Ögat blir också rött och lite svullet. Det är också vanligt att det rinner gult var ur ögat, speciellt på morgonen.

Behandling

ögoninflammationÖgoninflammation läker oftast ut av sig självt inom upp till fem dagar, utan att man får någon speciell behandling. Om besvären fortsätter längre än så eller om de blir allvarligare än att det bara rinner var eller skaver i ögat kan du kontakta vårdcentralen. Ögonläkaren Timo Koskela säger till Expressen:

”Drabbas du av synrubbningar eller smärta i ögat ska du söka vård direkt.”

Det du kan göra för ditt barn hemma medan du väntar på att ögoninflammationen ska läka ut, är att tvätta bort varet i ögonen med ljummet vatten på en bomullstuss eller mjukt papper. Dessutom är det bra att byta barnets örngott varje natt, för att förhindra att ögat smittas på nytt. Ögoninflammation är smittsamt, och barnet bör därför vara hemma från förskola eller skola tills symtomen har gått över helt och hållet.