När dina barn är gamla nog att det är dags för dem att börja gå till och från skolan själva, så är det inte så konstigt om du eller de är lite oroliga över det. Det är ju ett litet steg mot självständighet, och det är vanligt att både barn och föräldrar tycker att det är lite läskigt att ta det steget. Men det finns saker du kan göra för att underlätta saken.

Little,Girl,And,Kid,Boy,Using,Ther,Smart,Watch,NearFör att underlätta saken för både förälder och barn så finns vissa hjälpmedel att tillgå, såsom en gps klocka för barn som kopplas till din telefon, så att du kan se var de är medan de är på väg till skolan och tillbaka till hemmet, och kan ingripa om du ser att de är på väg någon annanstans. Beroende på barnets ålder – det är vanligt att barn i Sverige får en egen telefon när de är nio till tio år gamla – kan det också vara lämpligt att de har en egen mobiltelefon, så att de kan kontakta dig eller bli kontaktade. Nio är också den ålder då det är vanligt att barn börjar gå hem själva.

Andra saker att göra

Utöver tekniska lösningar så finns det några andra saker att göra. Det kan vara bra att gå med ditt barn samma väg som de kommer att gå – både fram och tillbaka, och gärna mer än en gång. Det kan också vara lugnande för barnet om du ritar upp en förenklad karta på en papperslapp som de kan ha med sig, där riktmärken som är tydliga och relevanta för barnet är utpekade. Trafikregler är också viktiga, och bör läras ut redan från tidig ålder så att barnet redan innan det blir tal om att gå hem själv har koll på enkla regler som att bilar kör på höger sida. Detta kan med fördel också repeteras när det börjar bli dags.