När barnen är små vill de ofta ha ett eget husdjur att ta hand om och leka med. Men det passar inte alltid med en katt eller hund i familjen, då det kan kosta mycket pengar med sterilisering och försäkring. Ett fyrfota djur behöver också lite rum att röra sig på, vilket innebär att en katt exempelvis inte alltid trivs i en lägenhet. Då kan det i stället passa bättre med ett akvarium, där du kan välja lämpliga fiskar till barnens första husdjur.

Vid inköp av ett nytt akvarium finns det mycket att tänka på. Det behöver inredas på ett trevligt sätt så att fiskarna mår bra, och det behöver även vara i rätt storlek. Genom att köpa plastväxter för ditt akvarium och sätta in dem på ett tilltalande sätt skapar du både en vacker miljö för barnens husdjur och ett trevligt hem för fiskarna.

Fördelar med akvarium

Att ha ett akvarium hemma kan innebära en lärorik upplevelse för barnen. De får förståelse och insyn kring hur fisken kan få en sund levnadsmiljö och kan samtidigt njuta av att ta hand om sina nya husdjur. Akvariefiskar är lämpliga både för stora och för mindre barn, då de kan utföra olika uppgifter som att mata fiskarna och göra rent akvariet.

Stärker självkänslan och empatin

Forskning har visat att barn som tidigt får kontakt med sällskapsdjur får en bra förståelse för ickeverbalt språk och har mer empati för människor och djur. Deras självkänsla blir också bättre när de får ta hand om djuren. Men det är viktigt att du som förälder är engagerad och intresserad av barnens husdjur. Barnen ska inte ensamma ha ansvar för sina akvariefiskar eller andra djur.

Fiskar klokare än väntat

Det har i studier gått att bevisa att fiskar är klokare än vad många tror, de kan exempelvis lära sig av varandra. I brittisk forskning som utförts på småspigg lärde sig fiskarna av varandra hur de skulle hitta mat. Vid försöket släpptes 270 småspiggar ner i ett akvarium och delades därefter in i flera grupper. Fiskarna har lärt sig att hitta mat av varandra för att undvika rovdjur då de inte kan riskera att söka efter mat öppet.