Det finns en del saker som kan vara bra att alltid ha hemma om någon oförutsedd samhällskris skulle uppstå. Det skulle till exempel kunna vara situationer som attentat eller störningar i IT-system vilket kan leda till långvarigt strömavbrott och ingen internetuppkoppling, men det kan också röra sig om terrorattacker och pandemier.

Du bör se till att ha livsmedel som räcker för hela familjen i fjorton dagar. Tänk på att det kan vara så att elen inte fungerar, och då hjälper det inte att ha kyl och frys fyllda. Ha därför alltid ett reservförråd med olika konserver och torra råvaror. Ett spritkök med bränsle och tändstickor är också viktigt att ha i en välfylld krislåda, så att du kan värma maten även i händelse av ett långvarigt strömavbrott.

”Det är också viktigt att ha möjligheter till att kommunicera med andra, om de kommunikationsmedel du vanligtvis använder inte fungerar”

Andra förnödenheter

Det är inte bara livsmedel som är viktigt att ha ett litet lager av hemma. Om det skulle bli långvarigt strömavbrott under vinterhalvåret blir det snart kallt i bostaden och då är det bra att ha tillgång till varma kläder, filtar, sovsäckar och stearinljus. Det är också viktigt att ha möjligheter till att kommunicera med andra, om de kommunikationsmedel du vanligtvis använder inte fungerar. En laddad Power bank till mobilen, extra batterier och en radio som drivs av batterier är bra att ha redo. Det finns ytterligare några saker som kan vara bra att ha i hemma, och det är att se till att ha något att sysselsätta sig med, ifall ni skulle behöva vara i karantän hemma till exempel. Böcker och kortlek är någonting som de flesta brukar uppskatta att ha som tidsfördriv.