Under de mörkare tiderna på året är det svårt att hålla sig pigg och alert, oavsett hur mycket man sover, tränar eller knaprar vitaminpiller så står man där varje dag – och är väldigt trött. Det beror på ljuset till stor del, och faktum är att man faktiskt kan hjälpa piggheten på traven med rätt typ av ljus.

Många satsar under de mörkare månaderna på mysig belysning, läs mer, men man får inte glömma att allt inte bara ska vara mysigt. Bekämpa den årliga vinter- och hösttröttheten genom att fixa till riktigt bra och anpassad belysning i ditt hem som komplettering.

Dagsljus bäst men konstgjort ljus funkar också

dagsljus, light

Det allra bästa sättet för att få doser med ljus som påverkar piggheten är genom att vistas mycket utomhus eller närmare än två meter från ett fönster under dagarna. Vår biologiska klocka kan behöva hjälpas på traven under den mörka tiden på året, något som man ganska enkelt faktiskt kan göra själv. Om man vill bättra på ljusintaget inomhus kan man installera konstgjort ljus. LED-ljus är det som mest liknar dagsljus, och man behöver egentligen inte ha några speciella sollampor för att uppnå effekt. Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi tror att vanliga glödlampor och låg-energilamporna inte är något för framtiden. Han menar på att det borde komma mer långsiktiga lösningar med ljuset som påverkar vår pigghet. Det är idag inte alls ovanligt att bland annat depressioner, trötthet och annat behandlas med ljusterapi av olika slag. Så varför ska man inte själv kunna behandla sig med ljus? Såhär skriver Metro om Thorbjörns tankar:

”I framtiden tror han att våra hem kommer att vara tillräckligt ljussmarta för att anpassa belysningen efter vår biologiska klocka utan att vi behöver tänka på det. Tills den dagen kommer finns några andra saker du kan göra för att skaffa ett mer effektivt ljus i ditt hem”.