Nu går det att läsa om hur både regeringen och Vänsterpartiet är överens om att ensamstående föräldrar ska få höjt underhållsstöd. Från och med första juli nästa år höjs beloppet med 150 kronor för barn mellan 11 och 14 år och 350 kronor för barn mellan 15 och 18 år.

 

Tidigare har det skrivit om hur föräldrar som har råd att betala underhåll inte kommer få underhållsstöd av Försäkringskassan som tidigare skett. Det är vidare närmare 15 000 föräldrar som berörs av dessa nya regler.

 

Ensamstående föräldrar får ökat underhållsstöd

 

I en artikel i Aftonbladet går det att läsa vad Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, Ulla Andersson, säger. Hon menar att de som redan är privilegierade i samhället har varit prioriterade i politiska frågor, med till exempel RUT och slopad förmögenhetsskatt. Nu är det andras tur, de som inte har det så lätt, som ensamstående föräldrar, vilka framförallt är kvinnor. Idag ligger beloppet på 1 573 kronor för samtliga åldersgruppen, ökningen på 150 kronor träder i kraft vid årsskiftet. Det är tungt att vara ensam förälder men förhoppningsvis kan ett extra underhållsstöd bidra till mycket.

 

Ensamhet kan påverka hälsan

 

I Dagens Nyheter går det att läsa om hur ensamhet är ett större hot mot folkhälsan än rökning och att det är väldigt vanligt i Sverige:

 

  • I dag toppar Sverige den internationella statistiken över singelhushåll.
  • Fyra av tio hushåll består av endast en vuxen.
  • Av personer som är 60 år eller äldre bor drygt två av tre ensamma.

 

En amerikansk studie med två år på nacken har visat att ofrivillig ensamhet till och med påverkar en människas hälsa på cellnivå. Det som händer i kroppen är ungefär samma som när den är utsatt för fara – ökade nivåer av stresshormon som på sikt ger sämre immunförsvar. Man måste vidare skilja på självvald ensamtid, som många behöver i en stressig värld, och den sociala ensamheten som får en att känna sig utanför den sociala gemenskapen i ett samhälle. Det är viktigt att känna att man hör till i ett sammanhang med andra ord – gör man inte det känner mig sig ofta alienerad och isolerad – något som kan leda till stora skador psykiskt och vidare bidra till en kortare livslängd.