Ska du köpa din första lägenhet och behöver en checklista för att bocka av viktiga punkter? Följande text innehåller de allra viktigaste frågorna som är lämpligt att få svar på för att undvika framtida problem. Det är mäklarens jobb att svara på dessa.

Förutom att man som köpare har undersökningsplikt så har säljaren och mäklaren en del skyldigheter som de måste informera om. Följer du nedanstående checklista kommer du garanterat få med det allra viktigaste. Det är alltid viktigt att fråga en bra mäklare för att få säkra svar.

Frågor till mäklaren

  • Vilket år är stambytet genomfört? Detta är bra att ta reda på, om föreningen har för avsikt att renovera stammarna inom kort. Då slipper man lägga massa pengar på att renovera badrummet för att sedan vara tvungen att bryta upp allt igen när stammarna byts.
  • Har några renoveringar genomförts i lägenheten? Om så är fallet är det av vikt att få reda på om eventuella renoveringar är utförda av behörig fackman. Är el och våtutrymmen renoverat av obehörig täcker inte försäkringen eventuella framtida skador. Man bör även få intyg/kvitton på detta för att få tex våtrumsgaranti eller garanti på kök och vitvaror.
  • När är tillträdet till bostaden? Det är bra att veta om man har nuvarande boende som måste sägas upp så man slipper ha två hyror i flera månader. Uppsägningstiden brukar vara tre månader.
  • Finns det eller har det varit några läckor eller skador på lägenheten och i så fall var och hur åtgärdades dessa? Det kan vara bra att känna till för att veta om det är åtgärdat på rätt sätt.

Titta igenom följande punkter innan köpet

  • Föreningens ekonomiska kalkyl. Detta för att se så att föreningen ser ut att ha en bra ekonomi utan alltför stora skulder.
  • Föreningens stadgar. För att se över vilka regler som finns inom föreningen om man har för avsikt att tex hyra ut boendet längre fram.

Som förstagångsköpare av en lägenhet så är det mycket nytt att sätta sig in i. När man väl har gjort det så blir ens första bostadsaffär en tillfredsställelse som är svår att slå. Att äga sin egen bostad är en trygghet och en bra start på en god investering för sig själv, sin tillvaro och framtid. All lycka till med ditt bostadsköp!