Det har blivit allt vanligare för unga personer att köpa sina bostäder på grund av den rådande bristen på hyresrätter och studentlägenheter. När man köper ett boende, oavsett om det är ens första eller inte, finns en del saker att ha i åtanke.

kopa-hus-mini

För att ha någonstans att bo när de studerar har allt fler studenter börjat köpa lägenheter, skriver Sveriges Radio. Bristen på studentbostäder har nämligen gjort att många studenter inte har något val utom att köpa något eget eller hoppa av sin utbildning. De flesta av studenterna har inte ekonomin att betala en kontantinsats och stå på ett lån helt själva, vilket har gjort att många föräldrar får gå in och hjälpa sina barn att köpa lägenhet.

Tips finns att tillgå

Men att föräldrarna hjälper till med köpet av lägenheten behöver absolut inte vara något negativt om de känner att de har råd och möjlighet. Snarare är det så att det är väldigt härligt att kunna få äga sin bostad och komma in på bostadsmarknaden i ung ålder. Den som vill läsa mer om att köpa lägenhet kan göra det på många olika håll online och det finns även guider till vad man bör tänka på när man köper bostad. Exempelvis kan en bra idé vara att gå på många olika visningar för att få koll på vad man kan få för ett speciellt pris och se vad man vill och inte vill ha, tipsar Café.

Köpa eller sälja först?

Om det redan är så att man har en lägenhet på en plats men ska köpa en ny för att man ska börja plugga på en annan, står man även inför dilemmat huruvida man ska sälja först eller köpa nytt först. I Metro kan man läsa att den ekonomiska situationen bör styra hur man gör i det här läget.

”Vad som är bäst beror på många olika faktorer men den egna ekonomiska situationen bör styra om det är möjligt att köpa en ny bostad innan man säljer den nuvarande.”