casual woman saving moneyDet är viktigt att spara pengar under barnens uppväxt för att de ska kunna få en lättare framtid när de blir äldre. Det har visat sig att föräldrar som sparat till sina barn i aktier har fått summorna att stiga.

I Svenska Dagbladet kan man läsa om bosparande till barn som påbörjas när barnen är små. Detta är enligt experter ett smart drag då Sverige troligen inte kommer återgå till en position där det går att låna 100 procent till en bostad som man vill köpa, utlåningsreglerna kommer bli ännu hårdare och det kommer vara krav på kontantinsats i alla köp. Detta kanske inte låter så annorlunda mot hur det är idag, och det är precis det som är grejen, det kommer inte bli bättre, snarare värre. Det är precis därför som det är avgörande att spara till barn med aktieinvest exempelvis, för att säkra framtida investeringar. Annars är risken att det kan bli svårt för dem att flytta hemifrån om de inte ska ta till dyra lån eller oekonomiska betallösningar, något som framtidens låneföretag kommer tjäna storkovan på. Det har visat sig att aktieinvesteringar som föräldrar gjort under senare år har lönat sig.

Kontroll över sparandet

Vad ska man tänka på för sparande till barnen? Till att börja med ska man fundera över i vems namn sparandet ska stå. Väljer man sitt eget har man kontroll över pengarna och kan bestämma när barnet ska få kontroll över pengarna, men då kan skatten vara något högre. Om man väljer att spara i barnets namn kan man testa på ett så kallat investeringssparkonto där man kan bör välja olika sparformer som fonder och aktier. Därifrån dras regelbundet en uträknad skatt som gör att pengarna är skattade och klara när de ska användas. Dock får barnet som sparandet tillhör tillgång till kontot den dagen de fyller 18, vilket kan leda till att pengarna går till något helt annat.

Framtidsutveckling

Framtiden kommer troligen se annorlunda ut får våra barn är vad vi levt med, läs mer. Här följer några saker som skulle kunna finnas när barnen är vuxna:

  • mer bärbar teknik
  • robotar som jobbar och hjälper
  • vegokött och personliga matkassar med hemleverans
  • självkörande transportmedel mm.