Sommarstugan blir allt hetare i Sverige. Det gör att det dessutom blir dyrare att köpa en. Men för att få ner kostnaderna efter köpet kan en göra så att stugan faktiskt lever på solenergi.

pexels-photo-175997Solpaneler på taket kan göra så att hemmet eller sommarstugan blir självförsörjande på el, med ett batteri kan man dessutom lagra energin och använda den senare under dagen när solen inte är lika stark. I Sveriges Radio skrivs det om ett hus som under sommarhalvåret är helt självförsörjande på ström, fastän en hel familj lever och bor under samma tak och använder el. Med ett kylskåp som kan hittas här http://www.elkatalogen.se/alla-produkter/solceller-1/12v-kylskap-frysar.html blir dessutom matförvaringen mycket mer energieffektiv.

Andra historier om självförsörjande stugor och hus kan en läsa om i bland annat Svenska YLE:

”Idéen att ta tillvara solenergi fick han när han besökte en väns sommarstuga. Denna hade införskaffat solceller för elektricitet. Eftersom Backs egen sommarstuga saknade el beslöt han själv pröva på” – Svenska YLE

Marknaden för solceller växer

Hittills har marknaden för solceller och solenergi stått lite i stiltje, eller i skuggan om man så vill. I många länder med mycket mer soltimmar än i Sverige är husens tak inte gjorda för traditionella celler och mycket innovation har krävts för att tillverka lättare varianter som inte behöver så mycket plats och inte väger så mycket. Just nu växer solenergibranschen mest av alla energityper, enligt en artikel i Dagens Industri. Det har dessutom just skett ett genombrott för svensk solteknik och investeringar samt stöd från bland andra Energimyndigheten gör att bolagen tar viktig mark med sin unika teknologi. Det gör det snart både enklare och billigare för vanliga svenskar att installera just solceller på sina sommarstugor och hus – för en mer självförsörjande och miljövänlig energianvändning.