Inbrotten ökar generellt sett i början av oktober varje år i samband med att det under denna tidpunkt också blir mörkare utomhus, vilket ger tjuvarna en fördel – men det finns sätt du med enkla medel kan skydda dig och rent av överlista tjuven på.

inbrott-tjuv-dorrÖverallt i medierna står att läsa om hur villa- och lägenhetsinbrotten bara ökar runt om i landet. Något som till exempel Helsingborgs Dagblad skriver om är hur man bara i år haft en ökning med 25 procent jämfört med samma period förra året av bostadsinbrotten i Högansnäs. Och i tidningen Mitti.se står att läsa om hur lägenhetsinbrotten på Södermalm och i övriga innerstan i Stockholm har ökat dramatiskt bara de senaste åren – något som gör att polisen nu får satsa ordentligt i höst att lägga extra fokus på utsatta områden. Men det finns även saker man själv som bostadsinnehavare kan göra för att skydda sitt hem mot inbrott, och vad som kan vara bra att börja med är att införskaffa sig ett ordentligt inbrottslarm vilket man kan läsa mer om och också beställa hos Sectoralarm.se.

Det kan du göra för att skydda ditt hem

Något som ovan sagts är att första punkten för att skydda sig mot inbrott är att skaffa ett ordentlige larm och punkt två bör vara att kontinuerligt hjälpa varandra grannar emellan genom grannsamverkan för att hålla koll på varandras hem när den ena är bortrest. Gör man bara dessa två enkla saker är man en god bit på väg att kunna känna sig säker på att ens hem är skyddat – men det finns självklart fler saker man kan göra och gör man även dessa kan man enkelt också överlista tjuven. Det är i alla fall vad pressinformatören Ewa-Gun Westford vid polisen i region Syd menar, enligt Expressen. Men då gäller det också att man följer dessa råd:

  • Skaffa hemlarm – gärna kopplat till larmcentral för snabbt ingripande om tjuven skulle komma.
  • Ägna er åt grannsamverkan – hjälp med posten, ställa bilen på parkeringsplatsen och hålla ett extra öga på bostaden med mera.
  • Ha aldrig värdesaker framme – tillfället gör tjuven och elektronikprylar och smycken som ligger framme gör tjuven intresserad så göm undan dessa.
  • Försvåra inbrott – ge inte fri insyn i ditt hem, plocka bort steger på tomten, ha säkerhetskedja på lägenhetsdörren och sätt upp rörelsedetektorer på lamor i anslutning till ytterdörren.
  • Skriv inte i sociala medier om du är bortrest – att lägga upp på Instagram, Facebook eller annan social media att du ska åka bort och hur långe du är borta är som att bjuda in tjuven så undvik detta