Även om det finns många olika rön vad gäller hälsa och kost, så är i princip alla forskare överens om att ensidig kost är att undvika. Det beror på att en varierad kost ökar chanserna att du får i dig de komplexa sammansättningar av mineraler som kroppen behöver för att må bra! Detsamma gäller givetvis ungarna, men de verkar bara vara ute efter en enda rätt: korv med makaroner. Hur kommer man som förälder runt det här problemet?

Det är inget fel på korv och makaroner: tvärtom går det att göra hälsosamt utan att du behöver trolla allt för mycket med maten. Se till att barnen alltid får i sig grönsaker vid sidan om, och välj gärna fullkorn på pastan. Korven kan du variera i den mån barnen tillåter. Visst är det inget fel på att äta korv och makaroner, men många av oss hamnar i fällan att vi gör det varje dag. Därför rekommenderar vi att testa en ny matkasse hos Middagsfrid.se, för att få en chans att öppna upp era vyer och testa något som någon annan planerat åt dig. Ett mycket smart sätt att få till en rolig stund vid middagsbordet, speciellt om barnen kan vara med och delta i själva matlagningen. Du kanske skulle bli förvånad över hur roligt de tycker det är att hacka grönsaker och skala potatis.

Planera måltiderna på ett hälsosamt sätt

Ett sunt sätt att planera måltiderna är att göra det en gång i veckan och anpassa inköp efter det. Har du dessutom prenumeration på en färdig matkasse behöver du inte lägga någon tid på det. På det sättet minskar du risken för att det blir en massa halvfabrikat eller snabbmakaroner. Ofta har du tid att laga själva maten – det är snarare inspirationen som svackar.

Att få i sig hälsosam kost är viktigt för dina barn. Upptäcker du till exempel själv att du börjar bli överviktig eller att ditt midjemått överstiger en meter, så kan du vara ganska säker på att kosten och den ohälsosamma livsstilen faktiskt drabbar dina barn också. Tror du inte risken är så stor? Då ska du tänka om. Varannan svensk man är faktiskt överviktig. Kryddor som nypon och gurkmeja är enkla och inte särskilt dyra att få tag på, men är riktigt bra för din hälsa. Det är sådana saker som du kommer kunna upptäcka om du testar en hälsosam matkasse som passar hela familjen.

Minskat svinn med matkasse

Redan på förskolan arbetar man mycket kring att lära barn om svinn. För att det ska ge någon effekt på vår miljö är det därför bra om familjerna hemma också implementerar detta. Det gör att barnen tar lärdomarna på större allvar och upplever att vuxenvärlden har en konsensus vad gäller svinn, kompostering och liknande. En matkasse minskar faktiskt ditt svinn avsevärt: du kommer själv märka att råvarorna i kylen används på ett genomtänkt sätt. Prova själv! Genom att planera allt eller låta någon annan planera så kommer du upptäcka att du slänger mindre, och dessutom kommer du märka av det på din och dina barns generella ork. Bra mat är bättre, helt enkelt.