Vad behövs förberedas inför en kris? Om du har en krislåda redo med allt du kan tänkas behöva vid en krissituation behöver du inte oroa dig.

Vad finns i en krislåda från https://criseq.se/produkt-kategori/beredskapslada-krislada/ egentligen? Det beror på vad för modell du väljer, men du kan lita på att alla innehåller de viktigaste sakerna du behöver för att kunna klara dig minst en vecka utan hjälp om krisen skulle komma, med ett stort oväder till exempel.

Beredskapslåda hemma

mat krisVatten, värme, mat och kommunikation samt sömn är det allra viktigaste att tänka på när du förbereder dig. Genom att ha en beredskapslåda eller krislåda hemma säkrar du din och familjens trygghet vid en eventuell krissituation. Däri finns bland annat nödkök, hopfällbar vattendunk och nödlampa. Beroende på vilken modell du sedan väljer finns det även de som har vattenreningsfilter, vevradio, nödfilt, solcellspanel och powerbank för laddning av telefon, med mera.

Livsmedelsverket går det att läsa om hur dricksvatten är det som är viktigast när något händer. Till exempel att vattnet slutar fungera i kranen under ett stort oväder. Vatten behövs nämligen till både dryck och matlagning, och beräkna att varje person i ditt hushåll behöver minst tre till fem liter vatten per dygn. Förvara alltid vattnet mörkt och i plastdunkar som är avsedda för dricksvatten. Det går även att frysa dricksvatten i plastflaskor, men kom ihåg att inte fylla flaskorna helt eftersom de kan spricka när de fryser.

Förbered mat med smarta matvaror

Hur ska man tänka när det då kommer till mat? Jo, det är bra att välja mat till ditt beredskapslager, som inte blir gammalt snabbt. Det ska kunna förvaras i rumstemperatur (tänk gryner, pasta, ris, frön) och inte kräva så mkt vatten, kunna tillagas snabbt och gärna kunna ätas även utan tillagning. Konserver, hårt bröd, mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar, tomatpuré och kakao är bra att ha. Anpassa utifrån din och familjens behov, vad ni tycker om att äta och hur varierat det faktiskt behöver vara. Ta även för vana att använda upp och sedan uppdatera varorna, så att det inte blir otjänligt.

Mer om förberedelse och beredskap inför ett strömavbrott eller en kris kan du läsa om här och här.