Att det börjar brinna i ett bostadshus är långt ifrån något ovanligt. Men det är oftast inte själva branden som tar liv, utan den giftiga röken. Röken kan sprida sig när man ligger och sover och göra så att man blir medvetslös.

438425-smoke-pattern

Varje år dör ett antal personer på grund av att de förgiftas av brandrök i sömnen, skriver Aftonbladet. Bara i år har ett antal sådana olyckor skett och då har det alltså varit små bränder i bostaden som spridit giftig rök som de boende andats in och dött av. Ligger man och sover och det börjar brinna med kraftig rökutveckling gör nämligen röken att man först blir medvetslös, för att sedan avlida av förgiftning.

Brandvarnaren viktig

För att undvika att något sådant här tragiskt händer när man ligger och sover är det oerhört viktigt att man har satt upp en fungerande brandvarnare. Brandvarnaren reagerar nämligen i ett tidigt skede och kan varna en om att släcka branden innan den och röken spridits. Det är även väldigt viktigt att man vet hur man ska ta sig ut när det börjar brinna och att man även har en brandsläckare eller brandfilt till hands för att kunna släcka branden på ett enkelt sätt, skriver Brandskyddsföreningen.

Röken sprider sig

Det finns också fall där grannar blivit rökförgiftade när det börjat brinna i ett flerbostadshus på grund av att röken spridit sig i trapphuset. För att undvika detta kan man investera i en säkerhetsdörr. Säkerhetsdörrar blir allt viktigare just på grund av att de kan hålla den farliga röken ute, men också på grund av att det blir vanligare att drabbas av inbrott.