Hur kan du som förälder minska skärmtiden för dina barn och ge dem en grundtrygghet att bära med sig i livet?

Enligt forskning klarar sig curlade barn bättre än de som inte blivit curlade. Med en gps-klocka för barn kan du på ett smidigt sätt snabbt kontakta dina barn, liksom att de kan kontakta dig – utan att de behöver bära med sig en mobil hela tiden. Dessutom ser du enkelt var någonstans de är, när de använder den. På det sättet ger du frihet samtidigt som du har lite koll.

Visa barnen din uppmärksamhet

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur, som nämnt ovan, curlade barn klarar sig bäst. Barn får tvärtom glädje av att föräldrar bryr sig och stöttar, hjälper och visar uppmärksamhet. Barnen klarar sig till och med bättre än de barn som inte blir curlade.

Anknytning och grundtrygghet

Även när barnet blivit äldre och närmar sig tonåren är det viktigt att du som förälder finns där och visar ditt stöd. I en artikel i Vårdguiden 1177 går det att läsa följande kring detta:

”Ju äldre barnet blir desto mindre är behovet av närhet och fysisk kontakt. Barnet vet inom sig att du finns där när det behövs. Det blir då viktigt att finnas där på andra sätt. Det kan till exempel vara att prata, ha ögonkontakt, att lyssna och vara intresserad.”

I samma avsnitt skrivs det om hur en bra anknytning till ditt barn skapas genom att du om och om igen tröstar ditt barn och finns där, bekräftar att du är där och ser dennes känslor och behöv. Att du på ett tydligt sätt skyddar ditt barn när denna är rädd och orolig, ledsen eller arg. Det gör att barnet känner sig trygg, och hjälper barnet med sin grundtrygghet – vilket gör att hen kan börja lita på andra människor i sin närhet och omvärld. Anknytning har med andra ord en bred innebörd och mening, och är jätteviktig.

Skärmtid – hur påverkar den?

För att minska ditt barns skärmtid kan du låta denna använda en smart klocka med gps i stället för att använda en mobil. Det minskar effektivt på skärmtiden, som inte har en alltför positiv inverkan på många barn. I en artikel UNT går det att läsa om hur barn är de som drabbas hårdast av den ständigt ökade skärmtiden, inte minst med stillasittande som resultat. Dessutom finns det forskning som tyder på att en ökad psykisk ohälsa kan härledas till allt för många timmar framför skärmen varje dag, en samhällstrend som är farlig för fler än barn i vårt samhälle. Barn rör sig betydligt mindre idag, och de blir dessutom skjutsade till flera olika ställen snarare än att gå eller cykla till sina aktiviteter. De leker alltmer sällan utomhus och med varandra, i stället sitter de med sina mobiler och surfplattor, inomhus.

Några goda råd för att minska skärmtiden är följande:

  1. Ingen mobil vid insomning eller på natten. Minst en skärmfri timme innan det är dags att sova.
  2. Aktivera dina barn eller gör något fysiskt tillsammans. En promenad kan räcka långt.
  3. Köp väckarklockor och kanske armbandsur. Det är bra att barnen kan styra sin egen väckning och att de kan kolla klockan utan mobilen.
  4. Försök undvika att skjutsa dem. Träna barnen att åka kollektivt eller cykla.
  5. Stå emot när ditt barn kräver en mobiltelefon tidigare än du tänkt och våga reglera barnets användning.
  6. Försök begränsa din egen mobilanvändning. Som vuxen är du en förebild.

Källa: UNT/Barnombudet i Uppsala län